Ha Csukás István legendás mesefigurája, Gombóc Artúr egy napra életre kelne, kétségtelenül csokoládé fókuszú gasztroturizmusra fordítaná a rendelkezésre álló 24 óráját, hiszen már a pilot epizódban megtudjuk róla, hogy milyen csokoládékat szeret:
"A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."
Az első epizódban Pom pom azt is elmeséli, hogy Gombóc Artúr egy különösen kövér madár, aki már röpképtelenné vált, ebből feltételezhetjük, hogy óceánokat nehezen szelne át minőségi kakaóbabért, és azt is megtudjuk róla, hogy úgy döntött, különleges fogyókúrába vág, mely szerint kizárólag csokoládét ehet. Gombóc Artúrt tehát a szárnyai - de leginkább a lába - maximum a környékbeli csokoládégyárak egyikébe vinné és nem is lenne nehéz dolga, hiszen igazán izgalmas és minőségi csokigyárat találna a varázslatos Ausztriában, a magyar határtól bő fél óra autóútra.
Bár a fenti elmélet megakad ama egyszerű ténynek köszönhetően, hogy Gombóc Artúr nem lép ki a mese világából, minket nagyon is érdekelt a Zotter Csokoládé Manufaktúra látogatóközpontja, így hát nem is olyan régen ellátogattunk személyesen is, és nem jöttünk haza üres kézzel! Mielőtt elmesélnénk mi mindent hoztunk, essen pár szó erről a csokiparadicsomról.
Joseph Zotter, a különleges kreációiról ismert cukrász, 1987-ben, mindössze 26 évesen, feleségével együtt nyitotta meg cukrászdáját Grazban, ahol fő védjegye a bátor ízkombináció használat volt. 1992-ben kezdett a kézműves csokoládékkal is kísérletezni, és már akkor úgy döntött, hogy 70 grammos táblákkal fog dolgozni, és hogy kockák helyett folytonos lesz a táblákon a csokoládé bevonat. Első csokoládéi között olyan ízkombinációk voltak, mint például a mák-fahéj vagy a pezsgő-pörkölt dió-marcipán, de kísérletezett már a zöldséges töltelékekkel is. A kiváló csokoládékhoz méltó csomagolás is járt, így 1994-től (napjainkig) Andreas H. Gratze művész tervezi a csokoládék csomagolására a gyönyörű grafikákat.
1999-ben aztán a Zotter család felhagyott a cukrászattal és Riegersberg mellett, a családi birtok istállója helyén létrehozták a Zotter Csokoládé Manufaktúrát, amely nemcsak Ausztriában, de világszerte is az egyik leghíresebb csokigyár.
/Joseph Zotter, alapító/
Zotter elsődleges szempontja a gyártás során a kreativitás és a minőség mellett, a fenntarthatóság, a bio és fair trade elveknek való hiánytalan megfelelés, így 2001-től személyesen tett látogatást a kakaótermelő országokba és olyan fejlesztési projektekkel támogatta a gazdálkodókat, mint például a "minőség a szegénység helyett" vagy a "kakaó a kokain helyett" stb.
2007-ben elindult a bean-to-bar termékek gyártása és létrejött a Csokoládé Színház. Hogy mi is ez? A bean-to-bar szó szerint azt jelenti, hogy kakaóbabtól a tábláig. A bean-to-bar csokoládékészítő olyan szakember, aki nyers kakaóbabokat vásárol, és a kakaóbab feldolgozás minden fázisát innentől maga végzi. A Csokoládé Színház keretein belül pedig a látogatók élőben láthatják a teljes folyamatot folyamatot, a kakaóbab variációktól kezdve a különféle keserűségű csokoládékon át a kész, töltött csokoládékig minden megkóstolható, megszagolható, amit csak el lehet képzelni a csokigyártással kapcsolatban.
10 évre rá, megszületett az első csokirobot is, melyet egy diákcsoport fejlesztett ki az idősebb mérnökök kezdeti ellenállása ellenére, és amellyel Zotter azt kívánja bizonyítani, hogy a robotok nem szüntetik meg a munkahelyeket, hanem helyettesítik a többi gépet, ezzel védve meg a meglévő alkalmazottak jövőjét, amely jelenleg 200 embert jelent. Hosszú távú célja, hogy a robotok egyedi kéréseknek megfelelő édességeket állítsanak elő, amit nehéz elképzelni, hiszen jelenleg 500 féle különböző ízesítésű csoki állítható elő.
/KUKA robot, az első csokirobot/
No és hogy milyen csokoládékat hoztunk? Hoztunk "kerek csokoládét, szögletes csokoládét, hosszú csokoládét, rövid csokoládét...", szóval minden olyat, ami a csokidiétába is tökéletesen beleillene.
Szeretettel várunk minden - önjelölt - Gombóc Artúrt az üzletbe, nézelődjetek, válogassatok és próbáljatok meg dönteni. Szerintünk az a legnehezebb.